Android, iOS ja 5G

Mies puhelimessa
Mies puhelimessa

Jos et ole erityisen kiinnostunut tekniikasta, et ehkä ymmärrä tämän artikkelin otsikon sanoista mitään muuta kuin sanan ”ja”. Älä huoli, minunkin piti googlettaa nuo sanat. Etsin tietoa niiden merkityksistä, ja pyrin laatimaan mahdollisimman kansantajuisen tietopaketin. Luettuasi tämän hahmotat, mitä sanat tarkoittavat, ja mitä tekemistä niillä on keskenään.

Mikä on Android?

Android on älypuhelimille, älytelevisioille ja tablettitietokoneille suunniteltu ohjelmistopino, mikä sisältää muun muassa käyttöjärjestelmän. Jos sinulla on esimerkiksi Samsungin älypuhelin, on siinä juuri Android-käyttöjärjestelmä.

Mikä on iOS?

Applen kehittämän käyttöjärjestelmän nimi on iOS. Se on käytössä Applen iPhone-, iPod Touch-, iPad- ja Apple TV -laitteissa.

Mikä on 5G?

Mobiiliverkolta vaaditaan aina vain enemmän: lisää nopeutta, lyhyempää vasteaikaa ja entistä suurempaa kapasiteettia. Siksi 4G-verkko ei ole enää tarpeeksi, vaan se pitää korvata uudemmalla ja paremmalla 5G-verkolla.

5G-verkko eroaa meille jo tutuksi tulleesta 4G-verkosta muun muassa seuraavilla tavoilla.

5G-verkko on nopeampi kuin 4G-verkko. Voi olla, että 5G on jopa sata kertaa nopeampi kuin 4G-verkko. Tämä ilahduttaa kaikkia hätähousuja, mutta etenkin sellaisia, jotka lataavat paljon elokuvia tai pelaavat usein tietokonepelejä.

5G-verkon kaistaleveys on korkeampi kuin 4G-verkon. Se, että kaistaleveys on saatu paremmaksi, palvelee etenkin paikkoja, joissa suuri määrä ihmisiä käyttää mobiiliverkkoa yhtä aikaa. Hyviä esimerkkejä ovat lentokentät, ostoskeskukset ja erilaiset tapahtumat. Jatkossa kaikille riittää kaistaa!

5G-verkon viive on pienempi kuin 4G-verkon. Saatat olla ihan tyytyväinen siihen, miten puhelimesi on aiemmin ladannut kuvia ja lähettänyt viestejä, mutta kun pääset tutustumaan 5G-verkkoon, et ehkä enää halua palata entiseen. Nopeutta voidaan pitää yliarvostettuna asiana, mutta kun tottuu nopeuteen, voi olla vaikea enää hidastaa.

Toimiiko 5G Android- ja iOS-puhelimissa?

Jos marssit nyt puhelimia myyvään liikkeeseen ja ostat uuden Android- tai iOS-puhelimen, se on mitä todennäköisimmin yhteensopiva 5G-verkon kanssa. Mikäli iOS- tai Android-puhelimesi on jo useita vuosia vanha, et välttämättä pääse hyödyntämään parempaa käyttökokemusta tarjoavaa 5G-verkkoa. Jos haluat nopean ja laadukkaan mobiiliverkon käyttöösi, on aika ostaa uusi puhelin. Voit valita joko Android- tai iOS-puhelimen.

Mikäli et halua vaihtaa puhelintasi, ei hätää: 4G-verkko tulee toimimaan vielä pitkään 5G-verkon rinnalla, joten voit edelleen viestitellä, katsella elokuvia, maksaa laskuja, etsiä deittikumppaneita tai mitä ikinä oletkaan tottunut älypuhelimellasi tekemään.

Pitääkö SIM-korttikin uusia 5G-verkon takia?

SIM-korttisi todennäköisesti toimii myös 5G-verkossa, mutta koska tähän kysymykseen ei voi antaa varmaa ja yksiselitteistä vastausta, kannattaa ottaa yhteyttä omaan operaattoriin asian tiimoilta.

Voit samalla kysäistä, millaisia ovat parhaat liittymätarjoukset, joita operaattorillasi on tällä hetkellä tarjota.

Kun tiedät, millä hinnalla voisit saada esimerkiksi rajattoman datayhteyden omalta operaattoriltasi, voit tarkastaa kilpailijoiden hinnat verkossa. Puhelinliittymä kannattaakin kilpailuttaa säännöllisesti, sillä se on niitä arjen pakollisia kuluja, joista ei oikein pääse eroonkaan. Kilpailuttamalla voi kuitenkin vaikuttaa siihen, paljonko puheluistaan, viesteistään ja datayhteyksistään maksaa.

Jos päätät vaihtaa operaattoria, postitetaan sinulle uusi SIM-kortti, mikä on jo melkoisella varmuudella yhteensopiva 5G-verkon kanssa. Puhelinnumerosi ei vaihdu liittymän vaihtamisen yhteydessä, ellet sitä erikseen tahdo.

Vain silloin et voi vaihtaa operaattoria, jos sinulla on määräaikainen sopimus.

Kerrataanpa 5G-verkon hyvät puolet

5G

Kerrataanpa vielä se, miksi 5G-verkon tuleminen Suomeen on vain hyvä asia.

5G sallii nopeamman surffaamisen ja edistyneempien palvelujen käyttämisen. On jännittävää odottaa, millaisia innovaatioita 5G-verkon käyttöön ottaminen oikein mahdollistaakaan!

5G tarkoittaa myös pienempää viivettä ja vakaampaa yhteyttä. Tavoitteena on ollut luoda mobiiliverkko, minkä tiedonsiirtonopeus ei häviä laajakaistalle! Enää ei tarvitse pelata pelkästään kotioloissa, missä sinulla on pöytäkone ja laajakaistayhteys, vaan voit harrastaa melkein missä ja milloin tahansa.

5G:n ansiosta myös suoratoistopalvelut kulkevat mukanasi kaikkialle. Olet voinut käyttää suoratoistopalveluita myös 4G-verkon aikaan, mutta jatkossa esimerkiksi elokuvien ja sarjojen katsominen on paljon sujuvampaa ja mukavampaa.

5G ei siis ole mikään pelottava mörkö, vaan sellainen edistysaskel, mitä ihmiskunta on jo pidemmän aikaa tarvinnut. Kaikki eivät ehkä ole tiedostaneet tätä tarvetta, mutta kuin 5G-verkko alkaa olla arkipäivää yhä useammalle, ei siitä varmastikaan haluta enää eroon sen elämänlaatua parantavien ominaisuuksien vuoksi.