Verot ja sivutulot

Rahaa
Rahaa

Sivutulojen hankkiminen on helpompaa ja kannattavampaa kuin ehkä koskaan aiemmin. Tähän on kaksi syytä: netin ansiosta voit löytää jatkuvan tai satunnaisen sivutyön poistumatta kotoasi, ja töiden tekeminen voi onnistua kellonajasta, fyysisestä sijainnista ja aikavyöhykkeestä huolimatta.

Toinen syy siihen, miksi sivutuloja on niin helppoa hankkia nykyään, liittyy verotukseen. Kaikista tuloista pitää maksaa verot, mutta onneksi se on nykyään todella helppoa. 

Yksi verokortti ja yksi veroprosentti

Vielä muutama vuosi sitten tarvitsit kaksi verokorttia, jos halusit hankkia toisen työpaikan päätoimen oheen. Pääasiallinen työantajasi sai normaalin verokorttisi, mihin merkitty veroprosentti saattoi olla vaikkapa 20 %. Toinen työnantaja sai sivutuloverokortin, minkä veroprosentiksi saattoi olla laskettu vaikka 30 tai 35 %.

Jos teki kahdelle työantajalle suurin piirtein yhtä paljon töitä, joutui arpomaan, kummalle suuremman veroprosentin kortti kannatti antaa. 

Monelle työnantajalle työskentelevillä oli mahdollisuus freelancer-verokorttiin, mitä piti erikseen hakea. Tällaisessa kortissa oli aina sama veroprosentti, mikä oli laskettu sen mukaan, mitä asiakas uskoi tienaavansa vuoden aikana. Freelancer-verokortista tuli itse ottaa tarpeeksi monta kopiota, jotta sen pystyi toimittamaan kaikille työantajilleen vuoden mittaan.

Tulorekisteri otettiin käyttöön vuoden 2019 alussa, ja se mullisti verokortteihin liittyvät käytännöt. Nykyään kaikilla suomalaisilla on yksi tuloraja (mitä voi tarvittaessa nostaa tai laskea) ja sen mukainen veroprosentti. Freelancer-verokortteja ei ole enää olemassakaan.

Toisin sanoen, Verohallinnon silmissä ei ole enää pää- ja sivutuloja, vaan kaikki on samaa palkkaa, minkä yhteenlasketun määrän mukaan verotus lasketaan.

Ansaitse rahaa netissä päätoimen ohella

Jos tarvitset lisää rahaa, voit etsiä netistä työtehtäviä, joita voit tehdä esimerkiksi kotoa käsin. Vastaa maksettuihin kyselyihin tai ansaitse rahaa netissä pitämällä blogia. Jos blogi tai vlogi saa seuraajia, aletaan sinulle maksaa erilaisten tuotteiden ja palveluiden mainostamisesta. 

Voit myös toimia yritysten juoksevien asioiden hoitajana eli virtuaaliassistenttina. Mikäli hallitset jonkin toisen kielen tai olet graafinen suunnittelija, voit hankkia sivutuloja tekemällä käännöstöitä tai suunnittelemalla verkkosivuja. Myös hakukoneoptimointi ja sisällöntuotanto ovat asioita, joista eri alojen yritykset ovat valmiita maksamaan – etenkin, jos hallitset hommasi.

Edellä mainitut tehtävät ovat esimerkkejä sivutulolähteistä, mitkä edellyttävät oikeastaan vain tietokonetta ja nettiyhteyttä (sekä halua oppia uutta, jos esimerkiksi saksan kieli ei ennestään ole vahvuutesi). 

Voit hyödyntää tietokonetta ja nettiyhteyttä myös monien muiden työtehtävien yhteydessä. Voit mainostaa verkossa esimerkiksi kotisiivouspalveluita tai koirien hoitoa. Jos osaat leipoa ja laittaa ruokaa, voit etsiä asiakkaita esimerkiksi Facebookin kautta. 

Mikäli sinulla on ylimääräistä tilaa kotonasi, voit majoittaa matkailijoita pientä maksua vastaan. Vielä paremmat tulot voit saada vuokraamalla kesämökkiä. Huomaa, ettei mökin tarvitse olla sinun: voit tehdä sopimuksia mökinomistajien kanssa, jolloin sinä hoidat kaikki vuokrausjärjestelyt saadaksesi osan vuokrasta itsellesi. 

Päätoimen ja sivutoimen (tai sivutoimien) sovittaminen yhteen on joskus hankalaa, mutta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Suunnittele viikkosi ja työpäiväsi aina etukäteen (toki tilanteet elävät, mutta jonkinlaiset raamit on hyvä olla valmiina).

Suunnittele työtehtävien ohella myös se, kuka hoitaa omat kotityösi, mistä saat ruokaa työpäivän aikana ja sen jälkeen, ja missä vaiheessa voit varata aikaa palautumiselle.

Ethän maksa liikaa veroja?

Veroilla saadaan aikaan paljon hyvää, mutta kukapa tahtoisi maksaa niitä enemmän kuin on tarpeen. 

Muista hyödyntää kaikki verovähennykset, joita sinun on mahdollista saada. Jos teet töitä kotoa käsin, voit hakea työhuonevähennystä, ja niin edelleen. 

Mikäli vuokraat huonetta, piharakennusta, koko asuntoa tai mökkiä, verotetaan vuokratuloja pääomatuloveroina. Voit kuitenkin vähentää tuloista kaikki vuokraustoiminnan kulut.

Jossain vaiheessa voi olla järkevää perustaa oma yritys (kuten toiminimiyritys) tai alkaa laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjyys tai esimerkiksi toiminimiyrittäjyys voi olla kannattavaa, jos teet asiakkaille paljon kakkuja, siivouskeikkoja tai esimerkiksi lumenluontia.

Toiminimiyrittäjälläkin voi olla kirjanpitäjä, joka huolehtii veroista, verovähennyksistä ja veroilmoitusten täyttämisestä. Jos olet kevytyrittäjä, huolehtii laskutuspalvelu veroasioistasi sille maksamaasi palkkiota vastaan.

Laskutuspalvelu ottaa esimerkiksi tietyn siivun jokaisesta asiakkaan maksamasta palkkiosta. Kirjanpitäjä laskuttaa tositteiden määrän tai työhön kuluneiden tuntien perusteella. 

Jos et ole alan asiantuntija, voi olla hyvä jättää kirjanpitotehtävät ammattilaisille, ja keskittyä itse pää- ja sivutulojen hankkimiseen.